Projekcija fotografija Ubijanje Alepa Laurenta Van der Stockta

U srijedu, 14. novembra 2012. godine u 19.00 sati, u saradnji Galerije 11/07/95 i Francuskog kulturnog centra André Malraux, otvorena je projekcija fotografija Ubijanje Alepa francuskog fotografa Laurenta van der Stocka. Projekcija fotografija snimljenih u ratnim područjima Sirije bit će prikazivana tri sedmice u prostoru Galerije 11/07/95.

Otvarajući projekciju fotografija, Tarik Samarah, autor čije su fotografije dio stalne postavke Galerije 11/07/95, naglasio je da ciklus fotografija “Ubijanje Alepa” upozorava na nasilje koje se u našoj percepciji, dešava u nekom dalekom svijetu. S obzirom na medijsku cenzuru koja postoji u Siriji, ove fotografije postaju još značajnije budući da rekonstruišu surovu sirijsku svakodnevnicu. Samarah je povukao paralelu između zločina koji su se dešavali 1990-ih godina u Bosni i Hercegovini i nasilja koje se dešava danas u Siriji, naglasivši da su to dvije paradigme nasilja  na koje je savremeni svijet ostao ravnodušan. Ono što je BiH nekad bila to je Sirija danas.

Laurent Van Der Stockt je fotograf agencije Gamma od 1991. godine i fotograf američke revije Newsweek od 2001. godine. G. Van der Stock obilazi žarišta svjetskih sukoba; od bivše Jugoslavije do Afganistana, od Čečenije do Zaljevskog rata, pa sve do Afrike i Bliskog istoka. Njegove fotografije prate glavne vijesti svjetskih novina (The New York Times, Newsweek, Le Monde, Liberation, Stern, Geo, Paris Match, El Pais, Le Figaro, The Independent, L'Express, itd). Godine 1991. dobio je nagradu za novinarstvo Univerziteta u Kolumbiji Award d’Excellence, te nagradu Prix Paris Match 1996., kao i Prix Bayeux des correspondants de guerre 1995, a četverostruki je dobitnik nagrade Prix du Festival du Scoop d’Anger. Njegova izložba Our Fellow Man prikazana prošle godine u Evropskoj kući fotografije u Parizu, obuhvatila je dvadeset godina njegovog fotografskog i umjetničkog rada.

Projekciju fotografija Ubijanje Alepa, kao i stalnu postavku Srebrenica, moguće je pogledati u Galeriji 11/07/95 na adresi: Trg fra Grge Martića 2/III u Sarajevu. Galerija je otvorena radnim danima od 10 do 18 h i subotom od 10 do 16 h.