Projekcija filma “Ram za sliku moje domovine” povodom izricanja presude Lukićima

Povodom izricanja pravosnažne presude Haškog tribunala Milanu i Sredoju Lukiću za ratne zločine počinjene tokom rata u Višegradu, u Galeriji 11/07/95 održana je projekcija kratkog filma Ram za sliku moje domovine (2005) Elmira Jukića.  Film je snimljen po istinitom događaju i govori o dešavanjima sličnim onima iz Lukićeve optužnice. Projekcijom Jukićevog filma, Galerija 11/07/95 želi još jednom skrenuti pažnju na sav užas počinjenih zločina, a ujedno i pozdraviti drugostepenu presudu Haškog tribunala.

IMG_4241Povodom presude Lukićima i nakon projekcije filma, član Instituta za nestale osobe BiH Amor Mašović rekao je da se radi o očekivanoj presudi kojom se potvrđuju svi zločini za koje su optuženi Milan i Sredoje Lukić. “Nažalost”, istakao je Mašović, “oni su tek puki izvršioci politike skrojene i smišljene u glavama pripadnika SANU. U tom smislu, pravda će na neki način ostati osakaćena”, zaključio je Mašović.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala danas je razmatralo prvostepene presude Milanu Lukiću i Sredoju Lukiću za zločine počinjene nad muslimanima u Višegradu od 7. juna 1992. godine do 10. oktobra 1994. godine. U julu 2009. godine prvostepenom presudom Haškog tribunala Milan Lukić je osuđen na doživotni zatvor, dok je Sredoje Lukić osuđen na 30 godina zatvora. Pretresno vijeće zaključilo je tada da je Milan Lukić “lično ubio najmanje 132 muslimana” i da je učestvovao u spaljivanju najmanje 119 živih civila u Višegradu. Danas je Haški tribunal izrekao presudu kojom se potvrđuje presuda Milanu Lukiću, dok se Sredoje Lukić osuđuje na 27 godina zatvora.

Florence Hartmann, nekadašnja glasnogovornica Tribunala u Den Haagu, također je naglasila važnost ove presude, upućujući na to da Lukići nisu jedini izvršitelji zločina: Žalosna je činjenica da nije osuđena čitava grupa osoba koja je učestvovala u paljenju dvije kuće u Višegradu. Svi oni bi trebalo da odgovaraju.

 

IMG_4219

Kada Hotić, iz udruženja Majke enklave Srebrenice i Žepe, naglašava da ne postoji dovoljna kazna za zločince, međutim, ova presuda je ipak neka satisfakcija za žrtve. Naziv ovog filma što smo gledali me nagnao da se upitam kad bi se stvarno napravio ram za ovu zemlju, na šta bi on ličio? I da li bi iko mogao naći pravu riječ za ono što je ovaj narod doživio? – rekla je Hotić.

Ivica Pandžić, glasnogovornik Galerije 11/07/95, posebno je naglasio važnost ove presude u kontekstu skorašnjih relativiziranja rada i presuda Haškog suda, te naglasio da ova presuda poručuje da zločin i zločinci ne mogu proći nekažnjeno.