Predstavnici Bundestaga u posjeti Galeriji 11/07/95

Delegacija Bundestaga, predvođena Marieluise Beck predsjednicom Grupe prijateljstva njemačkog Bundestaga i članicom parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, posjetila je danas Galeriju 11/07/95. Osim Marieluise Beck, delegaciju su činili poslanici Michael Brand (CDU/CSU), Josip Juratović (SPD) i Gerold Reichenbach (SPD), te predstavnici Ambasade Njemačke u Bosni i Hercegovini.

bundestag

Delegaciju je kroz galerijsku postavku proveo Tarik Samarah, osnivač Galerije i autor stalne postavke.  Iako je tokom svog političkog angažmana bila vezana sa situaciju u Bosni i Hercegovini i upućena u sve ono što se dešavalo tokom i nakon rata u BiH, Marieluise Beck nije krila svoju potresenost posjetom Galeriji.  Istakla je da gaji posebnu emociju i sjećanje na Srebrenicu s obzirom da je 1995. godine bila u Tuzli, za vrijeme dolaska izbjeglica iz Srebrenice.

Marieluise Beck je rekla i da je genocid u Srebrenici “nezamisliv propust međunarodne zajednice”, te da se slične stvari događaju i danas, posebno u Siriji gdje UN i dalje krši data obećanja. Ipak, naglasila je Beck, uvjerena je i dalje u ispravnost te ideje, a to je nešto što dugujemo i žrvama iz Srebrenice,

Na kraju posjete gospođa Beck je izabrala fotografiju grafita UN (UN – United Nothing) kao simboličnu uspomenu na posjetu. Radi se o fotografiji koja prikazuje grafit koji su napisali holandski vojnici za vrijeme njihovog mandata u u okviru Srebrenice – UN zaštićene zone.

Marieluise Beck je od  1988. do 2005. bila je predstavnica za Migraciju, izbjeglice i integraciju, od 2002. je parlamentarna državna sekretarka u Ministarstvu za porodicu, penzionere, žene i omladinu. Od 2005. je članica Odbora za vanjsku politiku. Težiste njenog rada je područje istočne i južne Europe. Članica je parlamentarne skupštine Vijeća europe  i članica parlamentarne skupštine OSZE-a. U svom dosadašnjem radu pokazivala je interesovanje i privrženost prema Bosni i Hercegovini. Predsjednica je njemačko-bosanske parlamentarne grupe u njemačkom Bundestagu.