Čuveni ratni reporter BBC-ja Martin Bell u Galeriji 11/07/95

Čuveni ratni reporter Agencije BBC Martin Bell, zajedno sa predstavnicima vjerskih zajednica iz Velike Britanije, posjetio je danas Galeriju 11/07/95.

BellG. Bell je za vrijeme rata izvještavao iz Bosne i Hercegovine. Izjavio je da tokom svoje novinarske karijere izvještavao iz 18 različitih ratnih zona, ali da je rat koji se odvijao u BiH ostavio najsnažniji utisak na njega. Fotografije koje sam ovdje vidio, oživjele su neka sjećanja. Znam da su civili u Bosni i Hercegovini užasno propatili. I za to krivim ne samo one koji su vodili rat već i one koje su dopustili da se to desi. Pritom mislim na zapadne demokratije, a među njima i na moju zemlju – rekao je Bell.

G. Bell je Galeriju posjetio zajedno sa delegacijom Fondacije Remembering Srebrenica, koja programom Lekcije iz Srebrenice nastoji podići svjesnost o genocidu. Osim g. Bella, u današnjoj delegaciji bila je i osnivačica i direktorica Međureligijske fondacije Joseph, gđa. Mehri Nikham, zatim sekretar za međureligijske odnose Engleske crkve dr. Toby Howarth i predstavnik Katoličke crkve Velike Britanije Greg Pope, i drugi.