Pismo Udruženja Majke enklave Srebrenica i Žepa sudiji Theodoru Meronu

PanoramaBivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić pred Tribunal u Hagu izveo je bivšeg pripadnika Armije Bosne i Hercegovine koji je dao iskaz o zločinima bošnjačkih snaga nad srpskim civilima u okolini Srebrenice. Kao svjedok odbrane, zaštićeni svjedok KW-012 negirao je navode i dokaze o zločinima Vojske Republike Srpske nad muslimanskim stanovništvom u Srebrenici. Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa reagiralo je na ovo svjedočenje pismom koje su uputile Theodoru Meronu, predsjedniku Međunarodnog suda pravde u Hagu. Prenosimo tekst pisma:

Poštovani gospodine Meron,

Vjerujemo da ste već dobro upoznati sa aktivnostima našeg udruženja, te vjerujemo da znate da je jedna od naših najvažnijih aktivnosti upravo praćenje rada suda kojem Vi predsjedavate. Možda Vam je teško povjerovati, ali pravda i njeno zadovoljenje, kao i odgovori na neka pitanja mogu doći samo iz procesa koji se vode u Hagu. No, u nekoliko navrata iz Vašeg Suda do nas su dopirale vijesti koje su uznemirile preživjele, ali i mrtve. Kosti naše djece još uvijek su razbacane po podrinjskim vrletima, a njihove duše ne mogu naći smiraj u ovom svijetu nepravde, laži i skrivanja istine.

Vjerujemo da ste upoznati sa svjedočenjem zaštićenog svjedoka KW-012 u slučaju protiv Radovana Karadžića. Količina laži koje je taj svjedok izgovorio nemjerljiva je i svaka od njih duboko vrijeđa žrtve koje su preživjele genocid, ali kao što smo rekli – mislimo da su i duše naše djece uznemirene. Stoga Vas ljudski, kao čovjeka koji zna kako neke stvari bole i nakon što se preživi egzodus, molimo da uzmete u razmatranje prijedlog da se ispita ko je zapravo zaštićeni svjedok KW-012. Vjerujemo da je taj čovjek psihički bolesnik, što je potvrdio svojim svjedočenjem. Zbog toga Vas molimo da tim ljekara, psihologa, psihijatara, utvrdi kakvo je mentalno stanje zaštićenog svjedoka. Nećemo ulaziti u polemike oko toga koliko je navedeno svjedočenje bitno za navedeni proces, ali je jasno da se ovim svjedočenjem ruši integritet Suda. I ono što nama najteže pada – vrijeđaju se žrtve.  Spomenuti svjedok izvrće istinu i od žrtava pravi ubice, a to nas, kao majke, boli.  Gospodine Meron, naša djeca nisu ubijala, nego su ubijena. Zato Vas molimo da ispravite ovu neviđenu nepravdu. Ne tražimo nikakve privilegije, samo utvrđivanje istine, a istina je na našoj strani.  Dovoljno je što dosta Srba, 18 godina nakon genocida, likuje nad ubistvima naše djece i iskrivljuje istinu o događajima u Srebrenici. Te stvari nas itekako bole, jer ti Srbi su naše komšije, kojima zbog laži i iskrivljivanja istine ne možemo pružiti ruku pomirenja. Nažalost, laži i obmane našle su mjesto sa spomenutim zaštićenim svjedokom i u Vašem sudu. Nadamo se da i iz Vašeg Suda nećemo povući ruku prijateljstva.”