Nobelovac Orhan Pamuk posjetio Galeriju 11/07/95

Danas je Galeriju 11/07/95 posjetio Orhan Pamuk, književnik i dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2006 godine. Orhana Pamuka je kroz stalnu i privremene postavke Galerije 11/07/95 proveo  osnivač i direktor Galerije 11/07/95 Tarik Samarah.

Nakon posjete Galeriji, Pamuk je za sarajevski portal radiosarajevo.ba dao intervju u kojem je, između ostalog, govorio i o svojim impresijama nakon posjete Galeriji:

Iskreno sam dirnut. Naravno, ja sam pisac i u mašti mogu zamisliti horor koji se desio. Ali kada su u pitanju strahote, mašta nije dovoljna da dočara sav njihov užas. Ovakav tip muzeja nam pomaže da si predstavimo horor koji se dešavao u vrijeme kada je Evropa šutala. S obzirom da dolazim iz Tuske, prilično sam involviran u to, najprije kao musliman u toj istoj Evropi, na njenom rubu ili usred nje. U tom smislu razmišljam da se horor može desiti i u mojoj zemlji, a da Evropa možda neće reagirati. Nekada reagira i previše, ali nekad se može desiti šutnja cijelog svijeta. 

Drago mi je da sam vidio muzej, muzeji nisu samo da nas čine zadovoljnima, često su tu da nas nauče o čovječanstvu u kojem živimo. radiosarajevo.ba