Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Instalacija “1945-1995-2005″ – Sarajevo, jevrejska sinagogaDanašnji dan se u svijetu obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Prije osam godina Generalna skupština Ujedinjenih naroda donijela je Rezoluciju o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta. Rezolucija poziva članice Ujedinjenih naroda da poštuju sjećanje na žrtve i podstiču razvoj obrazovnih programa o historiji holokausta.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda, Kofi Annan, tada je rekao: Tragedija nastala kao posljedica Holokausta ne može se izbrisati. Mora biti zapamćena sa sramom i strahom dokle god ljudsko sjećanje bude postojalo. Samo ako se sjećamo možemo odati prikladnu počast žrtvama. Milioni nedužnih Jevreja i pripadnika drugih manjina ubijani su na nezamislivo barbarske načine. Nikada ne smijemo zaboraviti te muškarce, žene i djecu, niti njihovu agoniju.

Ovaj datum, 27. januar,  izabran je  kao podsjećanje na isti dan 1945. godine, kada je Crvena armija oslobodila 7.5000 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u Auschwitzu. Toga dana svijet se suočio sa razmjerama nacističkih zločina. Procjenjuje se da je više od milion ljudi izgubilo život u ovom zloglasnom logoru.

Ostavljajući za sobom trajne posljedice, Drugi svjetski rat bitno je promijenio demografsku sliku svijeta. Procjenjuje se da je tada ubijeno oko 6 miliona Jevreja, što predstavlja trećinu ukupnog broja Jevreja koji su prije rata živjeli u svijetu.

Dan sjećanja na žrtve holokausta poziv je da se kroz kulturu sjećanja djeluje na sprečavanju svih oblika nasilja u svijetu.