Komemorativni skup u sjedištu UN-a: Video rad i obraćanje Tarika Samaraha

Komemorativni skup u znak sjećanja na žrtve Srebrenice, uoči obilježavanja dvadesete godišnjice genocida, održan je 1. jula 2015. godine u sjedištu Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku. Tom prilikom prikazan je i video “Srebrenica” fotografa i osnivača Galerije 11/07/95  Tarika Samaraha, te pročitan govor u kojem je g. Samarah pozvao na odgovornost u vezi sa događajima koji se i danas dešavaju u svijetu:

Dame i gospodo,

Nakon holokausta, Primo Levi, filozof i osoba koja je preživjela Auschwitz, napisao je: ‘Desilo se, znači može se desiti ponovo… Može se desiti, i može se desiti ponovo.’

Dvadeset godina nakon genocida u Srebrenici i sedamdeset godina nakon holokausta svijet nije sačuvan od mogućeg ponavljanja historije zla. U vrijeme kada ratovi divljaju svijetom, kao i islamofobija, antisemitizam, ekstremna desnica i svi oblici diskriminativnih djelovanja i politika protiv svih onih koji su identificirani kao Drugi, riječi Prima Levija nikada nisu bile tačnije.

Danas sve nas želim pozvati na odgovornost – ne dozvolite da budemo ravnodušni na ovo šta se dešava oko nas, budimo odgovorni svjedoci, jer ako smo ravnodušni – tišina je prešutno prihvaćanje nepravde.

Hvala vam.

Komemoraciji su prisustvovali brojni zvaničnici i istaknute ličnosti. Osim generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona, komemoraciji su prisustvovali i predsjedavajući Vijeća sigurnosti UN-a Sam Kahamba Kutesa, glavni tužitelj Haškog tribunala Serge Brammertz te ambasadorica SAD-a pri UN-u Samantha Power.