Jevrejski Filmski Festival u znaku 70. godišnjice od oslobađanja Auschwitza i 20. godišnjice genocida u Srebrenici

U nedjelju 12. aprila 2015. godine u Zagrebu je svečano otvoren 9. Festival tolerancije (JFF – Jevrejski filmski festival). Manifestacija, koja se već tradicionalno održava svake godine u regionu, posvećena je pravima manjinskih grupa. Osim prisjećanja na holokaust, Festival upozorava na raznolike sociološke fenomene i aktualnu društvenu problematiku: diskriminaciju manjinskih skupina, ksenofobiju, homofobiju, integraciju azilanata, te odnos društva prema trećoj životnoj dobi.

Otvaranju Festivala prisustvovali su brojni zvaničnici visoke politike, umjetnici i kulturni radnici. Prisutnima su se na otvaranju obratili direktorica festivala Nataša Popović, Branko Lustig, dvostruki oskarovac i čovjek koji je preživio nacističke logore, te bosanskohercegovački fotograf Tarik Samarah, čiji je rad 1945 -1995 – 2015 izložen u sklopu festivala.

Branko Lustig je Festival otvorio sljedećim riječima:

Malo nas je koji smo se vratili, ali želim istaknuti da svi mi preživjeli smatramo svojom dužnošću da vas na to podsjetimo i ne dozvolimo da sjećanja nestanu. Želimo prenijeti mladim naraštajima naše iskustvo. Ispričajmo im kako su u dimu nestali naše majke i očevi, naše sestre i naša braća. Neka pamte i neka ne zaborave, neka ne dozvole da se to ikada više ponovi. Neka uspomenu i sjećanje prenesu na svoje kćeri i sinove te tu istu poruku: NIKADA VIŠE.

Nataša Popović je istakla kako Festival tolerancije želi ojačati društvo bez mržnje, te kako filmovi koji se prikazuju u njegovom sklopu progovaraju o toleranciji i prihvaćanju različitosti, te govore posebno o holokaustu i zločinima nacističkoga režima.

Tarik Samarah je u svom obraćanju  podsjetio na opasnosti ponavljanja zla. Tom prilikom je rekao:

Nakon Drugog svjetskog rata, po gradovima Njemačke bile su postavljene fotografije – užasne slike patnje, stradanja i mučenja jevrejskog naroda. Oni rijetki koji su se branili izgovorima da nisu znali, nakon toga nisu mogli reći da ne znaju.” Naglasio je kako je njegov dosadašnji rad vođen ovim motom te naglasio da “kada ste jednom svjedočili nečemu, vi niste više običan posmatrač. Vi ste postali ne samo informirani, nego i obavezni prema onome čemu ste svjedočili”. Istakao je i da danas, sedamdeset godina nakon holokausta i dvadeset godina nakon srebreničkog genocida svjedočimo porastu ksenofobije, antisemitizma, islamofobije, te novim ratovima.

Podsjetimo, ovogodišnji Festival tolerancije posvećen je obilježavanju sedamdesete godišnjice holokausta i dvadesete godišnjice srebreničkog genocida. U sklopu ove teme, u Zagrebu na reklamnim panoima (city lights) postavljen je Samarahov rad “1945-1995-2015”.