The Siege of SarajevoFotografije iz serije “Sarajevo pod opsadom” fotografa Paul Lowea svjedoče o strašnoj ratnoj svakodnevnici građana Sarajeva, ali i sveprisutnom duhu otpora. Opsada Sarajeva – najduža opsada jednog glavnog grada u modernoj historiji, počela je u aprilu 1992. godine i završila u februaru 1996. Posljedice opsade u brojkama govore o preko 10 hiljada ubijenih, više od 60 hiljada ranjenih, preko 1500 ubijene djece. Svaki peti stanovnik Sarajeva bio je u opasnosti od pogotka snajpera ili nekog drugog oružja.

Fotografije snimljene za vrijeme opsade bilježe svakodnevicu građana Sarajeva. One razotkrivaju dva pola priče o opkoljenom Sarajevu – s jedne strane radi se o stradanju i neizvjesnosti koju su trajali gotovo četiri godine, a s druge strane, to je priča o nevjerovatnoj hrabrosti, kreativnosti i opstanku života.

Paul Lowe, fotoreporter od 1988. godine, danas profesor fotografije i voditelj master programa o fotoreportingu i dokumentarnoj fotografiji na London College of Comunication – University of Arts. Tokom svog fotoreporterskog angažmana radio je na pričama u više od 80 zemalja, pokrivajući pad Berlinskog zida, raspad Sovjetskog Saveza, raspad Jugoslavije, rat u Bosni itd.