Izložba Krv i med: Dnevnik balkanskog rata zapis je Rona Haviva o sukobu u Jugoslaviji devedesetih godina 20. stoljeća. Od prvog izbijanja rata 1991. godine pa do previranja na Kosovu Haviv je stvarao fotografije koje opisuju  tragediju rata.

Gledao sam rat kako počinje i slušao predviđanja. Prvenstvena namjera mog rada bila je fotoreporterska. Nadao sam se da ću privući pažnju ljudi na situaciju, da ću pomoći da se iznudi reakcija svijeta, da ću spriječiti ono što je narode Jugoslavije očekivalo. Nažalost, nisam bio u stanju to učiniti. Rat se proširio, gutajući sve regije bivše Jugoslavije. Bio sam prisutan do kraja, a danas se nadam da će moj rad biti svjedočanstvo o ratu. To je optužba za one koji su imali moć da urade nešto, a ipak su samo stajali i nisu učinili ništa dok su hiljade i hiljade umirale, a milioni postajali izbjeglice.

Ron Haviv je nagrađivani fotoreporter, nominiran za nagradu Emmy i suosnivač Foto-grafske agencije VII, posvećene dokumentaciji sukoba i podizanju svijesti o pitanjima ljudskih prava širom svijeta.Tokom posljednje tri decenije Haviv je kao fotoreporter pokrivao više od 25 sukoba u više od 100 različitih zemalja svijeta. Objavio je tri zapažene zbirke fotografija, a njegovi radovi izlagani su u brojnim muzejima, galerijama, i institucijama kao što su Muzej Louvre, Ujedinjene nacije, i Savjet za međunarodne odnose. Havivove fotografije nalaze se i u kolekcijama Muzeja primijenjenih umjetnosti u Houstonu, u George Eastman House, kao i u brojnim privatnim zbirkama. Haviv je kreirao nepobitne dokaze nepravde rata, a njegove fotografije imaju nemjerljiv značaj. Njegov rad na Balkanu, koji obuhvata više od decenije sukoba, korišten je kao dokazni materijal u optužnicama i presudama ratnim zločincima pri Međunarodnom sudu pravde u Den Haagu.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država H.W. George Bush naveo je Havivove potresne fotografije nasilja u Panami kao jedan od razloga za američku intervenciju 1989. godine. Njegov filmski rad prikazivan je na kanalu PBS, u emisijama Need to Know i Frontline, kao i na NBC  kanalu u emisijama Nightly News i ABC World News Tonight. Režirao je kratke filmove za ESPN, People Magazine, Doktore bez granica, Asia Society i American Photography. Havivovi muzički video zapisi prikazivani su na MTV Europe i kanalu Sol Musica u Španiji. Njegova prva knjiga fotografija Blood and Honey: A Balkan War Journal (Krv i med: Dnevnik balkanskog rata) proglašena je “jednom od najboljih nefikcionalnih knjiga godine” po izboru The Los Angeles Timesa, te “potresnim, ali jako važnim svjedočanstvom ljudske patnje” prema magazinu Newsweek. Njegove monografije su također: Afganistan: The Road to Kabul (Afganistan: Put u Kabul) i Haiti: 12 January 2010 (Haiti 12. januar 2010) Haviv se pojavljuje kao središnji lik u šest dokumentarnih filmova, uključujući Freelance in a World of Risk National Geografic Explorera, u kojem govori o opasnostima vezanim za ratnu fotografiju, o brojnim pritvaranjima i opasnim situacijama. Pojavljivao se kao analitičar i komentator u televizijskim emisijama ABC World News, BBC, CNN, NPR, MSNBC, NBC Nightly News, Good Morning America i The Charlie Rose Show.