Izložba Sarajevo pod opsadom Paul Lowea i film Miss Sarajevo Bill Cartera u Galeriji 11/07/95

U subotu, 12. jula 2014. godine u 12.00 sati otvorena je izložba fotografija Sarajevo pod opsadom autora Paula Lowea i projekcija filma Miss Sarajevo autroa Billa Cartera, u novom i rekonstruiranom izložbenom prostoru Galerije 11/07/95, u prisustvu velikog broja zvanica iz javnog, kulturnog i umjetničkog života iz Bosne i Hercegovine, kao i diplomatskog kora. Izložbu su otvorili fotograf Paul Lowe; pjesnikinja iz Sarajeva Ferida Duraković, koordinator agencije TIKA za BiH Fatih Karaca; ambasador Republike Turske u BiH Cihat Erginay; te načelnik opštine Stari grad Ibrahim Hadžibajrić.

Na otvaranju izložbe  Tarik Samarah, fotograf i osnivač Galerije,  rekao je kako su njegove misli uvijek sa porodicama koje su prethodnog dana u Potočarima sahranile svoje najmilije, te da Galerija treba da postoji zbog njih.

The Siege of SarajevoDanas je druga godišnjica rada Galerije. Genocid u Srebrenici nije bio eksces; on je kulminacija ideologije zbog koje danas brojimo preko 100.000 mrtvih iz proteklog rata. Naša je želja da ova galerija bude mjesto sjećanja, ali i opomena da se ovakav rat nikad nikome ne ponovi. Zbog toga danas otvaramo izložbu fotografija autora Paula Lowea – kazao je g. Samarah.

Paul Lowe je istakao da su ove fotografije važno podsjećanje za generacije koje će tek doći. Ove fotografije su stare dvadeset godina i kada pogledam u svoju arhivu, teško mi je da shvatim šta smo sve doživjeli u tim vremenima. Mislim da je veoma važno za današnje generacije, kao i za one koje će doći, ali i za starije ljude i žene, da ne zaborave šta se desilo u prošlosti i da ne dozvole da se to desi u budućnosti – rekao je Lowe. 

Fotografije iz serije Sarajevo pod opsadom fotografa Paula Lowea, kao i film Miss Sarajevo Billa Cartera, svjedoče o strašnoj ratnoj svakodnevici građana Sarajeva, ali i sveprisutnom duhu otpora. Opsada Sarajeva, najduža opsada jednog glavnoga grada u modernoj historiji, počela je u aprilu 1992. godine, a završila u februaru 1996. Posljedice opsade u brojkama govore o više od deset hiljada ubijenih, više od šezdeset hiljada ranjenih, više od 1.500 ubijene djece… Svaki peti stanovnik Sarajeva živio je u opasnosti od snajpera ili nekog drugog oružja.