Izložba “Srebrenica” u Čikagu, Oslu i Ženevi

U povodu 20. godišnjice genocida u Srebrenici u nekoliko renomiranih galerija i muzeja u svijetu izložene su fotografije Tarika Samaraha.

Izlozba_Illionois2Izložba u Muzeju holokausta države Illinois (Čikago, SAD) otvorena je 26. marta 2015. godine. Otvaranju izložbe, između ostalih, prisustvovali su i Jadranka Negodić, ambasadorica Bosne i Hercegovine u SAD, kao i Adnan Hadrović, ministar savjetnik i zamjenik šefa misije BiH u SAD.

Muzej holokausta iz Čikaga  bilježi više od 100.000 posjeta na godišnje, a glavnu skupinu posjetitelja čine istraživači, naučni radnici i studenti. Izložba je realizirana u partnerstvu sa Bosansko-američkim institutom za istraživanje genocida i edukaciju, i u saradnji s Muzejom holokausta iz Vašingtona, gdje je prethodno bila postavljena.

O značaju ove izložbe Kelley Szany, direktorica edukativnog programa Muzeja holokausta Illinois, rekla je:

Nakon holokausta, eho genocida ostavlja neizbrisiv trag na našu kolektivnu svijest. U sjeni svakog zločina svijet se i dalje podsjeća na apel “Nikada više”, podstičući društva, nacije i pojedince da postanu ne samo svjedoci, nego i da prepoznaju našu zajedničku odgovornost prema čovječanstvu.

Abandoned in SrebrenicaDana 4. juna 2015. godine u Oslu (Norveška), u Centru za studije holokausta i vjerskih manjina otvorena je izložba fotografija Abandoned in Srebrenica – the 20th Anniversary. Izložbu su otvorili Denis Zvizdić predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, i direktorica Centra Guri Hjeltnes. Otvaranju su, između ostalih, prisustvovali i Zumra Šehomerović, Srebreničanka koja je preživjela genocid, Amor Mašović, predsjednik Komisije za traženje nestalih, Anton Weiss-Wendt, šef istraživačkog tima 20 godina od Srebrenice pri Centru za studije holokausta, te ambasador BiH u Norveškoj Emir Poljo.

Prilikom otvaranja pročitana je i poruka Tarika Samaraha, u kojoj je on istakao da je izložbom htio obilježiti dva velika zločina u prošlom vijeku na evropskom tlu, ali i podsjetiti na to da smo svi mi svjedoci i da, ako ne uradimo ništa, šutnjom pristajemo na nepravdu. Samarah je naglasio i da dvadeset godina nakon genocida u Srebrenici i sedamdeset godina nakon holokausta svjedočimo porastu ksenofobije, antisemitizma, islamofobije, te raznim oblicima terorizma, i novim ratovima.

IMG_9024 copyU Ženevi je 12.Juna otvorena izložba Genocid u srcu Evrope. Izložba je organizirana i postavljena uz pomoć gradskih vlasti Ženeve, na trgu Plainplais. Izložbu je otvorila gradonačelnica Ženeve Esther Alder, a osim nje, prisutnima su se obratili i autor fotografija Tarik Samarah i Ćamil Duraković, načelnik općine Srebrenica.