Galerija 11/07/95 nominirana za nagradu EMA

Galerija 11/07/95 nominirana je za nagradu Evropske Muzejske Akademije u 2017. godini. Proces aplikacije realiziran je početkom godine, a u utorak 25. aprila 2017. godine, Galeriju 11/07/95 je posjetio sudac Evropske Muzejske Akademije, koji je ujedno i njen dugogodišnji predsjednik, profesor muzeologije dr. Massimo Negri.

Evropska Muzejska Akademija okuplja stručnjake iz područja muzeologije s ciljem promocije istraživanje muzeologije i muzeografije kao značajnih kulturnih aktivnosti. Kroz svoje aktivnosti, predavanja, kurseve, nagrade, ova zajednica nastoji da uveže muzejske radnike i stručnjake, razmjenjujući ideje i muzejske koncepte.

Nagrade koje dodjeljuje EMA fondacija mogu se podijeliti u nekoliko kategorija (EMA Award, Luiggi Micheleti i DASA AWARD), a svaka od njih se dodjeljuje muzeju ili muzejskoj organizaciji koja pokazuje izuzetan kvalitet u svom radu. Neki od muzeja koji su do sada osvojili nagrade Evropske Muzejske Akademije ili su bili finalisti su Polin – Muzej historije poljskih Jevreja, Micropia, Nacionalni Arhiv Holandije, Memorijalni Centar Camp Westerbork, Riverside Museum i mnogi drugi.

Tokom posjete Galeriji 11/07/95 Dr. Negri je imao priliku da detaljno pregleda izložene eksponate, da se upozna s ključnim konceptima i dosadašnjim radom Galerije. Nakon posjete gospodin Negri je izjavio: “Jako sam zahvalan za priliku da posjetim ovaj muzej koji spaja dramatičnost teme s kvalitetom fotografije i vizuelnog prikaza. Osim toga, spoj fotografije, multimedijalnih sadržaja,  audiovodiča i drugih aspekata Galerije, pomaže posjetiteljima da prate priču i participiraju u ovom jedinstvenom i tragičnom momentu evropske historije. Galerija je postala mjesto koje morate posjetiti u Sarajevu i svakako zaslužuje najveću pažnju.”

Rezultati takmičenja bit će objavljeni krajem 2017. godine, tokom godišnje EMA konferencije koja će se održati u Makedoniji od 29. do 30. septembra.

Tarik Samarah, osnivač Galerije 11/07/95, predstavio je gospodinu Negriju koncept i dosadašnji rad ove institucije, te je naglasio kako nominacija za nagradu Evropske Muzejske Akademije “predstavlja nastavak dosadašnjeg uspješnog rada Galerije 11/07/95. Prošlogodišnje finale i prisustvo Galerije 11/07/95 na prestižnoj manifestaciji finala EMYA koje se organiziralo pod okriljem Vijeća Evrope, kao i ovogodišnja nominacija za EMA nagradu, pokazatelj su ispravnosti puta kojim ide Galerija 11/07/95 – a to je kreiranje reprezentativne institucije koja će na dostojanstven način odavati počast žrtvama rata u BiH, biti snažan glas protiv ratova koji se dešavaju danas širom svijeta, a istovremeno formom i konceptom pratiti i predvoditi savremene muzejske tendencije.”

Podsjećamo da je Galerija 11/07/95 otvorena 2012. godine uz pomoć TIKA-e – Agencije za međunarodni razvoj i koordinaciju Republike Turske i Opštine Stari Grad na čelu s načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem.