Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim, historijskim i turističkim znamenitostima u BiH

Galerija 11/07/95, otvorena 2012. godine u Sarajevu, zamišljena je kao institucionalni hibrid galerijskog i muzejskog prostora čiji je ključni cilj da sačuva sjećanje na žrtve genocida, ali i da ponudi alternativu historijsko-političkim narativima koji u centar stavljaju zločin i počionice zločina, dok žrtve svode na statistiku i broj. Uzdižući individualno iskustvo i patnju žrtve kao mjesto razumijevanja i susreta – Galerija 11/07/95 osim programske i tematske usmjerenosti na zločin u Srebrenici, ali i na agresiju na BiH, u svom radu prezentira i promovira i teme koje se vežu za rat i zločine i na drugim mjestima i u drugim vremenima, pri čemu se uvijek u prvi plan stavlja status žrtve i njeno iskustvo.  Od svog otvaranja pa do danas, Galerija 11/07/95 je informirala i educirala na hiljade posjetitelja, ugostila brojne visoke delegacije i dužnosnike, otvorila vrata gostujućim autorima, započela vlastitu ediciju i kolekciju radova.  U Galeriji su izlagani originalni “Anti-Masonski” plakati iz kolekcije svjetski priznatog dizajnera Mirka Ilića, zatim fotografije iz ratom zahvaćene Sirije Pulitzerom nagrađenog fotografa Narcisa Contrerasa, fotografije opsade Sarajeva autora Paula Lowea, fotografije jednog od najnagrađivanijih fotografa današnjice – Rona Haviva, plakati DIZAJN GRUPE TRIO itd.

Kontinuirani rad i zalaganje prepoznati su od strane struke, ali i od strane posjetitelja koji pozitivno ocjenjuju rad Galerije. Jedno od posljednjih priznanja dolazi na kraju 2016. godine. Naime, web portal Vouchercloud, koristeći resurse Tripadvisora, napravio je mape na kojima su predstavljene najbolje ocijenjene znamenitosti svih zemalja svijeta. Kategorije koje su uzete u razmatranje uključuju historijske spomenike, prirodu, religiju, turizam itd.  Znamenitost koja je zauzela prvu poziciju kada je u pitanju Bosna i Hercegovina je upravo Galerija 11/07/95.  Tripadvisor, najposjećenija i jedna od najrelevantnijih turističkih web stranica, na osnovu dobrovoljnih komentara posjetitelja i njihovih iskustava, kreira listu, uzimajući u obzir relevantnost onoga ko ocjenjuje, broj i učestalost komentara, divergentnost publike itd.

Galerija 11/07/95 se nalazi na prvom mjestu među svim znamenitostima u BiH, s ukupno 925 komentara i svih pet zvjezdica (odličnih ocjena). Pozitivan odgovor posjetitelja predstavlja važnu informaciju za Galeriju 11/07/95 – odgovor upućuje na to da je muzejsko iskustvo kreirano u namjeri da posjetitelja suoči s činjenicama genocida u Srebrenici i da izazove njegovu empatiju (sugerirajući mu da slične ideološke i diskriminirajuće tendencije prepozna i u svom vlastitom okruženju), uspješno i učinkovito.

Iako je primarno orijentirana ka iskustvu posjetitelja, Galerija 11/07/95 nastoji da prati i savremene muzejske tokove i tendencije. Podsjećamo i da je u maju 2015. godine Galerija 11/07/95 nominirana za prestižnu nagradu Evropski Muzej godine 2016 (European Museum Award 2016), a u novembru je ušla u uži krug finalista. S predstavnicima trenutno najboljih evropskih muzeja, Galerija 11/07/95 je imala priliku da predstavi svoj rad, instituciju i način djelovanja pred više od 200 učesnika iz 29 evropskih zemalja.  Ostvarivši zapaženo mjesto u finalu, Galerija 11/07/95 se etablirala kao značajna kulturna institucija – muzej na muzejskoj sceni Evrope.

Namjera Galerije 11/07/95 je da u budućnosti radi na međunarodnom planu, uvezivanjem s drugim kulturnim institucijama sličnog profila, organiziranjem izložbi svjetski poznatih umjetnika, organizacijom edukativnih programa, kao i da proširi svoje prostorne, ljudske i programske kapacitete.