Dvostruki oskarovac Branko Lustig u Galeriji 11/07/95: Znakovi neofašizma se pojavljuju i danas širom Evrope

Branko Lustig, filmski producent i glumac, koji je preživio nacističke logore u Drugom svjetskom ratu, otvorio je izložbu Antimasonski plakati u Galeriji 11/07/95.

IMG_1634Izložba “Antimasonski plakati”, kolekcija originalnih njemačkih nacističkih propagandnih plakata dizajniranih 1941. godine, otvorena je večeras u Galeriji 11/07/95 u Sarajevu. Veliku antimasonsku izložbu u Beogradu naručila je nacistička njemačka vlada pred Drugi svjetski rat s ciljem da se prodube negativni stereotipi o Jevrejima; izložbu je tada podržala pronacistički orijentirana vlast u Srbiji na čelu sa Milanom Nedićem.

Vlasnik kolekcije antimasonskih plakata je renomirani svjetski dizajner Mirko Ilić, koji je podržao izložbu, i kreirao plakat za njeno otvaranje u Sarajevu.

Prilikom otvaranja izložbe Branko Lustig je istakao da su ovi plakati bili predskazali ono što je kasnije uslijedilo. Istakao je također da slične znakove mržnje možemo vidjeti i danas širom Evrope. Čuvajte se, znakovi neofašizma se pojavljuju po cijeloj Evropi, u Mađarskoj, Slovačkoj, Češkoj, pa čak i kod nas, u Hrvatskoj – istakao je Lustig.

Anti-masonski plakatiPosjetiteljima izložbe obratio se i Slobodan Blagojević, pjesnik, esejist i antologičar iz Sarajeva. G. Blagojević istakao je da ova izložba rasvjetljava prirodu nacističke propagande, prirodu psihe koja je mogla izvesti stravični zločin.

Očigledno da se historija stalno ponavlja i zbog toga je veliki značaj ovakvih prezentacija, značaj ovog muzeja posvećenog Srebrenici – kazao je Blagojević.