Audio vodiči u Galeriji 11/07/95 dostupni na 12 jezika

S ciljem poboljšanja i unapređenja iskustava posjetitelja, Galerija 11/07/95 je u 2019. godini realizirala projekt uvođenja audio vodiča na 12 različitih jezika. Jezici koji su od ove godine dostupni za posjetitelje Galerije 11/07/95 su sljedeći: B/H/S jezici, engleski, njemački, francuski, italijanski, španski, turski, poljski, portugalski, arapski, kineski i japanski.

Cilj uvođenja audiovodiča na različitim jezicima jeste približavanje sadržaja posjetiteljima na njihovom maternjem jeziku, poboljšanje sveukupnog muzejskog iskustva posjetitelja, kao i unapređenje narativnog aspekta prezentacije muzejskog sadržaja.

Stalna postavka Galerije 11/07/95 kroz različite dokumentarne i umjetničke forme nastoji da prezentira suštinu priče o genocidu u Srebrenici, uzroke i posljedice ovog zločina, društvene mehanizme koji generiraju nasilje. Međutim, osim predstavljanja, Galerija 11/07/95 nastoji da iskustvo posjetitelja transformiše u svojevrsni vid društvenog aktivizma. Bez obzira na postojanje nedvosmislenog pravnog diskursa kada je u pitanju definicija zločina u Srebrenici kao genocida i dalje su snažna nastojanja revizionističkih politika da se minimiziraju razmjeri genocida.

Cilj Galerije 11/07/95 jeste da svojim djelovanjem kroz umjetnost i kulturu doprinese stvaranju objektivnog, tačnog i opominjućeg narativa o genocidu. Jedan od koraka u realizaciju ovog cilja jeste upravo uvođenje audio vodiča i prevođenje sadržaja na različite jezike.