Projekcija filma “10 minuta”, nagrađenog Feliksom

U prostoru Galerije 11/07/95 danas će se na velikom projektoru, uz stalnu galerijsku postavku, prikazati kratki film “10 minuta” (2002) Ahmeda Imamovića. Prikazivanjem filma nastoji se evocirati jedan od najtraumatičnijih perioda iz historije Sarajeva. Na današnji dan, 6. aprila, prije 21 godinu napadnuto je Sarajevo, što je označilo i početak 1.425 dana duge opsade. Ovaj dan predstavlja i svojevrsno ponavljanje historije, budući da je istog datuma 1942. Sarajevo bilo napadnuto – ali je također 6. aprila, godine 1945. oslobođeno, kada je u grad pobjedonosno ušla vojska Josipa Broza Tita.

Namjera Galerije 11/07/95 je kroz umjetnost  mapirati individualna sjećanja ljudi na traumatične događaje, nudeći na taj način alternativu zvaničnim interpretacijama historije, koje su često udaljene od individualne, pa samim tim i ljudske perspektive.

10minutes

U tom smislu prikazivanje filma “10 minuta” nastavak je aktivnosti Galerije na umjetničko-dokumentarnoj interpretaciji važnih datuma, a prvi korak bio je upravo otvaranje Galerije 11/07/95, čiji naziv također asocira na jedan od najtraumatičijih dana iz proteklog rata u BiH.

Radnja kratkog filma “10 minuta” prati dvije istovremene priče; jedna se dešava u Sarajevu tokom ratnih djejstava 1994 godine, a druga u Rimu. Film propituje dimenziju vremena ukazivanjem na to koliko period od tek deset minuta može imati različitih značenja. Na jednoj strani, dovoljno je samo deset minuta da jedan turist u Rimu razvije film iz foto-aparata, dok u ratnom Sarajevu deset minuta označava teško zamislivu borbu za život jedne porodice.

Projekcijom filma koji rekonstruira događaje iz ratnog Sarajeva kroz uspostavljanje simultanog prostora i vremena, uz stalnu galerijsku postavku posvećenu čuvanju sjećanja na stradanja Srebreničana tokom jula 1995 godine, nastojimo destabilizirati vremensku i historijsku lineranost, stvarajući vrijeme u kojem ovi događaji, iako daleki, mogu biti istovremeno prisutni.