Posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel Galeriji 11/07/95

U sklopu svoje zvanične posjete Bosni i Hercegovini, njemačka kancelarka Angela Merkel posjetila je Galeriju 11/07/95 kako bi odala počast žrtvama genocida u Srebrenici i susrela se sa predstavnicama žrtava. Kancelarka je Galeriju posjetila u pratnji njemačkog ambasadora Christiana Hellbacha i Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, a u Galeriji su je dočekali Tarik Samarah, osnivač Galerije 11/07/95 i autor izložbene postavke, Ćamil Duraković, načelnik Opštine Srebrenica, Hasan Nuhanović, nekadašnji prevoditelj UN-a i preživjeli Srebreničanin, kao i majke iz Srebrenice.

Angela Merkel najviše se interesirala za fotografiju koja je snimljena tokom ekshumacije sekundarne masovne grobnice. Radi se o fotografiji na kojoj je prikazana ruka antropologinje Ewe Klonovske koja drži ruku srebreničke žrtve. Tarik Samarah je kancelarku Merkel uputio u postojanje primarnih i sekundarnih masovnih grobnica, naglasivši da je genocid u Srebrenici bio organiziran, da su ubistva vršena sistematski, te da su postojale situacije kada su dijelovi tijela jedne osobe pronađeni na više različitih lokacija. Kancelarka Merkel je rekla da je šokirana i da ne može shvatiti da su ljudi u stanju počiniti takve zločine.

Nakon prolaska kroz izložbu Angela Merkel se susrela sa majkama iz Srebrenice, koje su joj uručile Cvijet Srebrenice i poručile da je jako bitno da se donese zakon koji će zabraniti negiranje genocida, na što je kancelarka odgovorila da će učiniti sve što je u njenoj moći da se to dogodi.