Posjeta direktorice Guernika Peace Muzeja Galeriji 11/07/95

Direktorica Guernika Peace Muzeja, Iraxte Momoitio, koja je u Sarajevo došla povodom ovogodišnjeg programa Warm Festivala, posjetila je jučer i Memorijalnu Galeriju 11/07/95.

123

Potresena i impresionirana fotografijama koje je vidjela u Galeriji, Iraxte Momoito izjavila je sljedeće: “Željela sam doći ovdje nakon što je direktor Galerije 11/07/95 posjetio Guernika Peace Museum u Baskiji.  Za nekoliko godina vjerovatno ćemo imati muzeje i galerije koje govore o ratu u Siriji. Tužno je zapravo da ljudi ne uče iz historije. Zbog toga je bitna i saradnja muzeja i galerija – jako je važno ono čime se mi bavimo. Muzeji imaju jako važno društvenu ulogu jer nas uče o ovakvim događajima iz prošlosti”

Guernika Peace Museum posvećen je tragičnom bombardovanju Gernike tokom Španskog građanskog rata, a kroz svoje postavke promovira kulturu i koncept mira.

Tarik Samarah, direktor i osnivač Galerije 11/07/95, koji je u aprilu ove godine, zajedno sa drugim predstavnicima Galerije, posjetio Guerniku Peace Museum, rekao je kako se nada da je ova posjeta početak saradnje između ove dvije institucije, s obzirom slične ciljeve, koncept i misiju Galerije 11/07/95 i Guernika Peace Muzeja.