Otvorena izložba “Pozdrav iz Sarajeva 1993”

U Galeriji 11/07/95 danas je otvorena izložba plakata “Pozdrav iz Sarajeva 1993” nastalih za vrijeme opsade Sarajeva. Autori plakata, TRIO DESIGN SARAJEVO, umjetnička grupa koju su osnovali Bojan Hadžihalilović, Dalida Hadžihalilović i Lejla Mulabegović Hatt, nekadašnji studenti Akedemije likovnih umjetnosti u Sarajevu, u ratu su najprije kreirali seriju razglednica koristeći motive iz popularne kulture kako bi poslali poruku o tome šta se dešava u Sarajevu. Razglednice su kasnije pretvorene u plakate izložene prvi put 1994. godine u Collegium Artisticumu.

 

Osim samih autora, na otvaranju izložbe su govorili i Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad u Sarajevu, Manuela Gandini, kustosica i kritičarka umjetnosti iz Italije koja je 1995. godine organizovala izložbu TRIO DESIGN SARAJEVO u Milanu, kao i Tarik Samarah, fotograf i osnivač Galerije 11/07/95.

Manuela Gandini, u svom govorili se podsjetila ratnog perioda kada je prvi put došla u Sarajevo, ali je također podsjetila na ulogu umjetnosti: “Jedini način da se zaustavi rat, da se riješi rat je kroz kulturu, kroz umjetnost, kroz poeziju” , rekla je ona.

Tarik Samarah  je podsjetio na riječi Aleksandra Hemona iz uvodnog teksta kataloga izložbe koji je rekao kako je devedesetih godina svijet napustio Sarajevo, ali da Sarajevo nikada nije napustilo svijet.

Bojan Hadžihalilovic je naglasio da izložba “Pozdrav iz Sarajeva 1993” možda ima drugačije danas nego što je imala prije dvadeset godina i da je izložba posebno važna za nove generacije i za budućnost:

Na desetogodišnjicu Olimpijade u Sarajevu, dakle 1994. godine, otvorili smo izložbu koja je sada postavljena u Galeriji 11/07/95, u Collegium Atristicumu. Ona je bila posvećena jednom konceptu ‘Pozrav iz Sarajeva’. Nekoliko mjeseci prije smo kreirali male razglednice želeći da pošaljemo dizajnersku priču svijetu oko nas. Tada nije bilo interneta, Sarajevo je bilo totalno u okruženju. Živjeli smo pod opsadom i često se osjećali usamljeni u toj našoj sudbini koja nas je zadesila. Onda smo smislili neku vrstu dosjetki na temu šta je bila sudbina Sarajlija tokom rata. Pričali smo o opsadi, o tome šta jedemo, u šta vjerujemo, šta volimo, ali na svakoj ovoj razglednici je svojevrsna šala u tom rebrendingu. Igrali smo se sa poznatim simbolima svijeta, zato što ljudi onda lakše prihvate neku ideju ili shvate neku vrstu humora”, kaže Hadžihalilović.

Izložba će u Galeriji 11/07/95 biti izložena do maja 2017. godine.