Nj.K.V Princeza Anne posjetila Galeriju 11/07/95

Zvanični početak projekta i promocija edukacijskog paketa Škola znanja: Srebrenica – mapiranje genocida i postgenocidno društvo dogodili su se 10. jula u Galeriji 11/07/95 u prisustvu Nj.K.V princeze Anne i britanskog ambasadora Edwarda Fergusona.

Predstavljajući visokoj gošći stalnu postavku Memorijalne Galerije 11/07/95 dan prije obilježavanja dvadesete godišnjice genocida u Srebrenici, njen osnivač Tarik Samarah je rekao: Uoči sutrašnjeg dana teško je naći riječi koje bi mogle biti utjeha onima koji ukopavaju svoje najmilije, ali najmanje što možemo uraditi jest učiti iz onoga što se desilo u Srebrenici i budućim generacijama prenositi to znanje.

Princeza Anne obišla je izložbu fotografija i prisustvovala prikazivanju dijela edukacijskog paketa – dokumentarne animacije koja prikazuje hronologiju događaja u Srebrenici u julu 1995. godine.

Ambasador Velike Britanije u BiH Edward Ferguson tim povodom je rekao: Događaji kao što je Srebrenica ne donose ništa pozitivno osim pouke da trebamo učiniti sve da se takvo što nikad ne ponovi, ni u Bosni i Hercegovini niti bilo gdje na svijetu. Nadamo se da će ovaj svima dostupan i pažljivo istražen edukacijski paket biti vrijedan alat u nastojanju budućih generacija da shvate šta se desilo i kako se desilo, te da će nam prepoznavanje i produbljeno razumijevanje i svijest o tome omogućiti da ubuduće slične strahote spriječimo.