03

Posjetitelji Galerije 11/07/95 mogu pogledati stalnu izložbu “Srebrenica”, koja predstavlja dokumentarni – umjetnički prikaz srebreničkog stradanja i života preživjelih nakon 11.07.1995. Postavka je multimedijalna i sastoji se od sljedećih dijelova:

Zid smrti (Memorijalni centar Srebrenica – Potočari)

Na zidu dugom 16 metara nalaze se imena i godišta 8.372 osobe stradale u srebreničkom genocidu. Imena i podaci o žrtvama prikupio je  Memorijalni centar u Potočarima, koji je otvoren u septembru 2003. godine.

Portreti stradalih (Udruženje – Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa)

Dio stalne postavke čini i 640 ličnih fotografija stradalih koje su sakupile majke Srebrenice. Fotografije pokazuju kako su u Srebrenici stradali i dječaci i mladići i straci; muškarci svih uzrasta koji su ubijeni samo zbog svog imena.

Mapiranje genocida (Inicijativa mladih za ljudska prava YIHR / Fama)

Mapiranje genocida je interaktivna studija genocida sastavljena od 17 animiranih mapa u kojima se kroz tekst, crtež, fotografiju i video nudi detaljan opis srebreničkog genocida. U studijama u kojima se izučavao genocid, pokazalo se da svaki genocid koji se izučavao, ima iste faze po kojima se odvija. Polazeći od ove pretpostavke – metodologija projekta “Mapiranje genocida” slijedi faze genocida. Svaka od 17 mapa ima ključne tačke u kojima se nalaze dokazi. Namjena projekta je plasiranje univerzalnog modela tumačenja i shvatanja mehanizma genocida. Pogledajte online verziju ovdje

Fotografije iz ciklusa “Srebrenica” (Tarik Samarah)

Fotografije autora Tarika Samaraha su dokumentarno–umjetnički prikazi onoga što je ostalo nakon stradanja u Srebrenici. Prelazeći fokusom od trenutaka današnjeg života preživjelih, iskopavanja ostataka tijela iz masovnih grobnica, procesa identificiranja, zatim ponovnog ukupa nastradalih – fotografije nude uznemirujuću priču o najvećem zločinu u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

Video arhiv genocida (Cinema for Peace Foundation)

Video arhiv genocida je projekt Fondacije Cinema for Peace koji nudi lične priče preživjelih Srebreničana. Koncipiran kao model usmene historije, projekt “Video arhiv genocida”, nudi životna iskustva preživjelih Srebreničana kao važan dio procesa dokumentiranja genocida.

Mape sa lokacijama masovnih grobnica (Institut za nestale BiH)

Institut za nestale BiH je jedinstvena, samostalna, neovisna i stručna institucija, osnovana sa ciljem unapređenja procesa traženja osoba nestalih u ratnim sukobima u periodu od 1992. do 1995. godine, uspostavljanja Centralne evidencije nestalih (CEN) osoba, te zaštite i katalogiziranja pojedinačnih i masovnih grobnica na teritoriji Bosne i Hercegovine. U stalnoj postavci Galerije 11/07/95, Institut za nestale BiH učestvuje sa mapama do sada pronađenih masovnih grobnica u BiH, doprinoseći na taj način dokumentarnom aspektu postavke.