Galerija 11/07/95 na takmičenju Museums in Short

Galerija 11/07/95 dio je ovogodišnjeg takmičenja Museums in Short 2017 (Muzeji Ukratko) na kojem učestvuje s video radom “Srebrenica” autora Tarika Samaraha. Koncept Museum in Short takmičenja zasniva se na ideji da su kratki filmovi značajno sredstvo za stimulirajuće i neposredno distribuiranje muzejske sadržine. Od svog nastanka 2012. godine, Museums in Short ciljaju ka širenju svijesti o ulozi muzeja u inovativnoj video produkciji.

Galerija 11/07/95 na takmičenju sudjeluje s video radom “Srebrenica” koji kroz seriju autorskih crno-bijelih fotografija Tarika Samaraha predstavlja posljedice genocida u Srebrenici. Prelazeći fokusom od trenutaka današnjeg života preživjelih, iskopavanja ostataka tijela iz masovnih grobnica, procesa identificiranja, zatim ponovnog ukopa nastradalih, uloge međunarodne zajednice – video rad “Srebrenica” nudi uznemirujuću priču o najvećem zločinu u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

Nastao u produkciji Galerije 11/07/95 i saradnji sa kreativnim timom iz sarajevske FABRIKE (Antonio Ilić i Duško Šegvić), video je prvobitno kreiran za komemoraciju održanu u sjedištu UN-a u New Yorku 2015. godine, na dvadesetu godišnjicu genocida. Uz video je tada u sjedištu Generalne Skupštine Ujedinjenih Naroda pročitan i govor Tarika Samaraha u kojem se kroz tematiziranje genocida poziva na odgovornost u vezi sa događajima koji se i danas dešavaju u svijetu. 

Govor i video predstavljaju integralni dio umjetničke poruke Galerije 11/07/95 i Tarika Samaraha:

Dame i gospodo,

Nakon holokausta, Primo Levi, filozof i osoba koja je preživjela Auschwitz, napisao je: ‘Desilo se, znači može se desiti ponovo… Može se desiti, i može se desiti ponovo.’

Dvadeset godina nakon genocida u Srebrenici i sedamdeset godina nakon holokausta svijet nije sačuvan od mogućeg ponavljanja historije zla. U vrijeme kada ratovi divljaju svijetom, kao i islamofobija, antisemitizam, ekstremna desnica i svi oblici diskriminativnih djelovanja i politika protiv svih onih koji su identificirani kao Drugi, riječi Prima Levija nikada nisu bile tačnije.

Danas sve nas želim pozvati na odgovornost – ne dozvolite da budemo ravnodušni na ovo šta se dešava oko nas, budimo odgovorni svjedoci, jer ako smo ravnodušni – tišina je prešutno prihvaćanje nepravde.

Hvala vam.

Tarik Samarah

Komemoraciji su tada prisustvovali brojni zvaničnici i istaknute ličnosti. Osim generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona, komemoraciji su prisustvovali i tadašnji predsjedavajući Vijeća sigurnosti UN-a Sam Kahamba Kutesa, glavni tužitelj Haškog tribunala Serge Brammertz, te ambasadorica SAD-a pri UN-u Samantha Power.

Proglašenje najinovativnijeg videa na takmičenju Museums in Short predviđeno je za 31 august 2017. na manifestaciji koja će se održati u Piranu (Slovenija).  Tokom takmičenja bit će dodijeljene dvije glavne nagrade; nagrada Museums in Short Award koju dodjeljuje specijalni žiri, te nagrada publike Public Special Mention.  Ove godine se takmiči 40 različitih muzejskih institucija iz više evropskih zemalja.

Za video Galerije 11/07/95 moguće je glasati putem sljedećeg linka:

http://www.museumsinshort.eu/partecipanti/dettaglio_video2.asp?id=172&idanno=6

Galerija 11/07/95 ove godine obilježava i petu godišnjicu rada. U pet godina svog djelovanja, Galerija 11/07/95 je uspjela da postane reprezentativan kulturni simbol Sarajeva, a učešće na prestižnom takmičenju Museums in Short 2017 predstavlja još jedan korak u realizaciji zacrtane strategije uspostavljanja savremene muzejske institucije. Podsjećamo da je Galerija 11/07/95 ove godine nominirana i za jednu od nagrada Evropske Muzejske Akademije, te da je prošle godine predstavljena u finalu nagrade EMYA Awards 2016.