Galerija 11/07/95 na dodjeli nagrada Evropskog muzejskog foruma

U društvu najvećih muzeja Evrope, ove godine se našla i Memorijalna Galerija 11/07/95 iz Sarajeva. Ovo je velika čast za galeriju koja dostojanstveno čuva uspomenu na najveću tragediju rata u BiH – genocid u Srebrenici.

Pod pokroviteljstvom Vijeća Evrope, Evropski muzejski forum (European Museum Forum) i ove godine je organizirao prestižno muzejsko takmičenje EMYA 2016 – izbor za najbolji evropski muzej godine, za koji je sarajevska galerija, među 49  muzeja iz 24 evropske zemlje, bila nominirana.

Program ovogodišnje EMYA-e odvijao se od 5. do 9. aprila u Tolosi i San Sebastianu u regiji Baskija, na sjeveru Španije.

Galerija 11/07/95 je imala priliku da predstavi svoj rad, instituciju i način djelovanja pred više od 200 učesnika iz 29 evropskih zemalja.

“Uvrštavanje Galerije 11/07/95 na listu nominiranim za EMYA 2016 predstavlja prvenstveno otvaranje vrata ka evropskoj muzejskoj sceni. Dvije ključne stvari koje je Galerija dobila nominacijom za EMYA je mogućnost predstavljanja Galerije 11/07/95 pred muzejskim i kulturnim radnicima Evrope, te uspostavljanje kontakata i saradnje sa drugim muzejima”, izjavio je Tarik Samarah, osnivač i direktor Galerije.

“Svake godine, Evropski muzejski forum, koji je organizator navedene manifestacije, pokušava da predstavi nove tendencije i inovativne prakse u muzejima. EMYA je istovremeno i prilika da se postave pitanja o tome šta su temeljni izazovi savremenih muzeja. Ono što je posebno naglašeno ove godine jeste pitanje uloge muzeja u društvenim procesima, odnosno pitanje da li muzeji mogu biti generatori određenih društvenih promjena ili su samo pasivni prenositelji tradicije. Kada je u pitanju Galerija 11/07/95, ona je po svemu specifičan fenomen. Zamišljena kao hibridni konstrukt galerijskog i muzejskog prostora, Galerija 11/07/95 s jedne strane nastoji kroz svoju praksu interpretirati jedan konkretan historijski događaj – genocid u Srebrenici, ali budući da se radi o našoj recentnoj prošlosti koja predstavlja bitan događaj društvene memorije, Galerija 11/07/95 je istovremno i mjesto konstrukcije kulturne memorije. Nominacija za EMYA 2016 i predstavljanje Galerije 11/07/95 je dio našeg već prethodno zacrtanog puta i plana da Galerija 11/07/95 postane prepoznatljiv prostor na kulturnoj mapi Evrope”, rekao je Samarah.

 

U Španiji su Galeriju 11/07/95 predstavili Samarah i Anela Hakalović, koordinatorica programa. U svom izlaganju oni su istakli inovativnu formu ove institucije koja čuva sjećanja na genocid u Srebrenici, najveći zločin u Evropi nakon Holokausta nad Jevrejima, a s druge strane nastoji intervenisati u aktuelni historijski trenutak, uspostavljajući vezu između onoga što se desilo u Srebrenici i trenutnih historijskih događanja.

Osim predstavljanja muzejskih institucija, EMYA manifestacija ima za cilj i razmjenu iskustava i uspostavljanje i međusobnih veza među muzejima.  Na tom polju, Galerija 11/07/95 uspostavila je značajne kontakte s Euskal muzejom u Gerniki, kojem je poklonjen rad „1945-1995-2015“ Tarika Samaraha, te s Gernika Peace muzejom, posvećenom bombardiranju Gernike tokom Španskog građanskog rata.

 

Osim Galerije 11/07/95 na manifestaciji EMYA 2016 ove godine predstavljen je još jedan muzej iz Bosne i Hercegovine – radi se o Muzeju Hercegovine iz Mostara koji se na ovom prestižnom takmičenju predstavio sa svoja četiri odjeljenja (Spomen kuća Džemala Bijedića, Odjeljenje književnosti u Ćorovića kući, Muzej Stari Most i Interpretacijski centar).

Evropskim muzejom 2016. proglašen je muzej Polin iz Varšave – Muzej historije poljskih Jevreja, nagrada Vijeća Europe za posebna postignuća u promociji evropske kulturne baštine pripala je Europskom centru solidarnosti iz Gdanjska, nagradu Silletto osvojio je Gradski Muzej Vukovar, dok je nagradu Kenneth Hudson, nazvanu po osnivaču EMYA-e, koja se dodjeljuje muzeju/osobi/projektu/skupini ljudi za neobično, odvažno ili kontroverzno dostignuće, dobio amsterdamski muzej Micropia.

Galerija 11/07/95 je otvorena prije nešto više od tri godine, uz pomoć TIKA-e – Agencije za međunarodni razvoj i koordinaciju Republike Turske i Opštine Stari Grad na čelu s načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem. Prostor Galerije 11/07/95 projektovao je tim koji čine Nedžad Hrelja i Lada Maglajlić, a stalna galerijska postavka tematski je posvećena genocidu u Srebrenici. Odlazak tima Galerije 11/07/95 na manifestaciju EMYA 2016 pomogao je Turkish Airlines.

U dosadašnjem radu Galerija 11/07/95 realizirala je niz značajnih projekata, organizovala izložbe svjetski poznatih umjetnika, te svakodnevno edukovala posjetitelje. Protekla godina bila je izuzetno značajna i izazovna za Galeriju 11/07/95 s obzirom na to da je predstavljala dvadesetu godišnjicu genocida u Srebrenici, a aktivnosti su primarno usmjeravane ka  internacionalnoj afirmaciji priče o Srebrenici.  Predstavljanje na manifestaciji EMYA 2016 Galerije 11/07/95 rezultat je dosadašnjeg uspješnog rada ove institucije.