Ministar vanjskih poslova Škotske Angus Robertson u Galeriji 11/07/95

Delegacija Fondacije Remembering Srebrenica iz Velike Britanije danas je bila u posjeti Galeriji 11/07/95.

EF7B0133

Pored predsjednika fondacije dr. Waqara Azmija, u delegaciji su bili još Angus Robertson, član britanskog parlamenta i ministar vanjskih poslova Škotske u opoziciji, David Hamilton, visoki zvaničnik udruženja škotske policije koji je tokom rata dolazio u BiH u sklopu konvoja pomoći u organizaciji Edinburgh Direct Aid-a, zatim velečasna Lorna Hood, svećenica Škotske crkve i počasna kapelanica Kraljice, Seonag MacKinnon, ekspertica na polju komunikacija, Ann McKechin, članica Škotskog parlamenta, te David Pratt, nagrađivani pisac i fotograf.

Kroz stalnu postavku Galerije goste je proveo fotograf Tarik Samarah, koji ih je uputio u detalje događaja iz jula 1995. godine.

Tom prilikom g. David Pratt napisao je u knjigu utisaka da je izložba “Srebrenica” podsjetnik na ono što se nikada više ne smije ponovo dogoditi.

Fondacija Remembering Srebrenica  osnovana je s ciljem podizanja svijesti o stradanjima u Srebrenici, a njen prvi korak u na tom putu bila je organizacija Dana sjećanja na genocid u Srebrenici, čemu je svoj doprinos dala i Galerija 11/07/95.