Chris Dercon, direktor galerije Tate Modern u posjeti Galeriji 11/07/95

 

Foto: AAChris Dercon, direktor poznate londonske galerije Tate Modern, posjetio je danas Memorijalnu Galeriju 11/07/95.

Tarik Samarah, fotograf i direktor Galerije 11/07/95,  proveo je g. Dercona kroz postavku. Za Agenciju Anadolija g. Dercon je izjavio kako je nakon rada u Njemačkoj shvatio da kod ljudi postoji potreba da se napravi mjesto na kojem će se svijetu pokazati učinci i posljedice rata. Pojasnio je da je Tarik Samarah sa Galerijom 11/07/95 uradio upravo to – pokazao svijetu patnje i sudbinu Srebreničana.

Kada uporedimo galeriju ‘Srebrenica’ sa ostalim memorijalnim galerijama, ona je jednostavna, razumljiva, udaljena – kazao je Dercon.

Govoreći o fotografijama, g. Dercon je rekao da se na osnovu fotografija “zapisuju lična osjećanja”, te da je Tarik Samarah kroz Galeriju na najbolji način pokazao svoja osjećanja. Kazao je i da je ranije čuo za Hasana Nuhanovića, koji je također bio prisutan u galeriji.

Naši muzeji su jako važni. Važni su zato što se jedino možemo sjećati onda kada smo spremni zaboraviti. Mjesta poput ovog su mjesta na kojima se možemo sjećati, ali i opraštati. Opraštati u tom smislu znači imati vlastiti život, zato što moramo nastaviti dalje. Moramo ići dalje unatoč tome što ova galerija prikazuje šta se dogodilo, a to što se dogodilo je strašno, to je bilo nevjerovatno strašno i još uvijek jeste – kazao je g. Dercon.

Po njegovim riječima, uspomene se ne mogu naprosto ostaviti iza sebe – potrebno je nešto uraditi s njima.

Historičar umjetnosti, kustos i karizmatični mislilac u kulturi Chris Dercon već tri godine je na čelu najposjećenije galerije na svijetu – godišnje je posjeti oko pet miliona ljudi.