Bivša američka ambasadorica u Austriji Swanee Hunt posjetila Galeriju 11/07/95

Galeriju 11/07/95 danas je posjetila Swanee Hunt, bivša američka ambasadorica u Austriji i direktorica Programa za žene i javnu politiku na Univerzitetu Harvard, te autorica knjige Ovo nije naš rat – bosanske žene obnavljaju mir. Dvadeset godina nakon rata, ambasadorica Hunt ponovo se u Galeriji 11/07/95 susrela sa grupom žena iz Srebrenice. Srebreničanke su se prisjetile strahota i napora s kojim su se součavale tijekom rata, a govorile su i o načinu na koji grade svoje živote u zajednici posljednje dvije decenije. Ambasadorica Hunt posjasnila je kako je susret sa ovim ženama prije toliko godina predstavljao prekretnicu u njenom životu i kako su joj one pomogle da shvati važnost promocije žena u  vezi s mirom i sigurnosšću u svijetu.
Ponekad pomislim, da se Srebrenica nije desila, moglo je biti još 100.000 mrtvih ljudi. Genocid se dešavao ovdje i ondje, ali ništa nije bila dovoljno velika motivacija da se rat zaustavi. Nikada to nije bilo dovoljno intezivno da Sjedinjene Države, Francuska ili UN učine nešto da se rat zaustavi. I onda se desila Srebrenica i sve se promijenilo,” kazala je Hunt.

Jedna od Srebreničanki je tim povodom izjavila: Jako je teško vratiti se na mjesto gdje su svi vaši najmiliji pobijeni. Mi živimo u gradu mrtvih. Ja imam porodicu, prijatelje, komšije koji su mrtvi. Ali uspjeli smo. Nikada nećemo dozvoliti zločincima koji su pobili naše najmilije da žive na miru. Naš najveći problem trenutno je negiranje genocida, i velike žene poput vas su naša nada. Naši koraci nisu potraćeni uzalud; istina je naša ne naše emocije, već naša istina. Ali još uvijek nam je potrebna podrška kao vaša. Sve dok postoje ljudi poput vas, koji su naša podrška, nikada se nećemo predati.

Tokom svog političkog i društvenog i angažmana tu ratu i nakon rata u BiH ambasadorica Hunt bila je i ostala osvjedočeni prijatelj Bosne i Hercegovine i svih njenih građana, prvenstveno žena, kojima je nastojala pomoći i osnažiti ih na razne načine – ne samo individualnim donacijama ženskim udruženjima i njihovim projektima već i brojnim razgovorima, konstantnom podrškom i savjetima koje je tako nesebično dijelila.

Želim da iskoristim ovu priliku i da vam poželim dobrodošlicu nazad u vašu Bosnu, jer znamo da je vaš dom ovdje. U ime našeg pokreta, mi smo jake žene iz Srebrenice, skoro sve što nam se dogodilo u 1990-im, kako bismo stale na svoje noge, kako bismo se borile za one koji su preživjeli da bi živjeli, kako bismo se vratile našim prijeratnim kućama i započele život iznova – to je snaga koju ste nam dali prije toliko godina, “ rekla je još jedna žena iz Srebrenice.

Zbog nesebičnog angažmana, razumijevanja i suosjećanja koju je pokazala proteklih godina, posebno prema ženama Srebrenice, Tarik Samarah je gđi.Hunt u ime Galerije 11/07/95 uručio specijalno priznanje.